Een groot deel van mijn leven heeft in het teken gestaan van angst. Angst voor spreken in het openbaar, angst voor afwijzing, angst voor autorijden, angst voor feestjes, angst voor vliegen, angst voor spinnen, angst voor harde geluiden, ik kan nog wel even doorgaan… Ik had mijn leven zo ingericht dat ik er niet meer zo’n last van had. Ik ging de situaties niet opzoeken en daardoor had ik ook geen last van de angst. Maar ik ging mijn leven wel erg beperken en klein maken. Het voelde prima zolang ik thuis was, maar zodra ik naar een sociale ‘verplichting’ ging, voelde ik me erg rot en ervaarde ik veel stress. Eigenlijk had ik angst om te leven als je het goed bekijkt. Toen ik me realiseerde dat ik dat nogal zonde vond van mijn leven, zocht ik naar mogelijkheden om dit te veranderen en kwam ik uiteindelijk bij Past Reality Integration (PRI) uit. Mijn kijk op de wereld en op mijn leven is daardoor enorm veranderd. Ik voel veel meer enthousiasme en ontspanning in mijn leven, ik voel veel meer levensenergie. Ik zie een wereld vol mogelijkheden in plaats van een wereld vol gevaar.

 

Wil jij ook van angst naar vertrouwen in het leven gaan? Met onderstaande stappen is het mij gelukt:

 

1 Voorbereiding

Om je angst aan te kunnen pakken, moet je je angst wel tegenkomen. Mogelijk heb jij, net als ik, je leven zo ingericht dat je veel situaties die angst oproepen uit de weg gaat. Maak dan een lijst met situaties die angst oproepen, maar die je wel graag wilt doen of waarbij je je belemmerd voelt door de angst. Start dan met het opzoeken van de situaties die een klein beetje angst oproepen en bouw het langzaam op. Probeer wel elke dag iets te doen wat angst oproept. Maak elke week een planning wat je elke dag gaat doen (bijvoorbeeld maandag iemand bellen, dinsdag een praatje maken met de buurvrouw enz.). Bedenk dan elke ochtend wanneer je dat op de dag gaat doen. De voorbereiding gaat dus over een heel specifiek en concreet plan maken en de intentie voor jezelf zetten om dit ook echt te gaan doen. Het is dus belangrijk dat je een haalbaar plan maakt.

 

2 Ademen

Dan komt het moment dat je datgene wat je je had voorgenomen en wat angst oproept wilt gaan doen. Waarschijnlijk voel je niet meer dat je dit wilt gaan doen en heb je de neiging om het uit te stellen. Bedenk dat je met een plan bezig bent om je niet meer te laten belemmeren door je angst, dus dat je dit wel wilt gaan doen. Je voelt de angst opkomen en je gaat op je ademhaling letten. Zo lang mogelijk uitademen, alsof je door een rietje blaast, daarna weer inademen maar korter dan het uitademen en dan weer zo lang mogelijk uitademen. De ademhaling is een zeer krachtig instrument waarmee je je lichaam rustiger kunt krijgen. Dit herhaal je een paar keer totdat je merkt dat je al iets rustiger bent geworden.

 

3 Er is geen gevaar

Realiseer je dan dat angst alleen functioneel is, dus passend in de situatie, als er een direct levensgevaar is. Als er een auto op je af komt rijden is angst nodig om zonder na te denken aan de kant te springen. Als je naar een feestje gaat, een presentatie moet geven of een spin ziet, is er geen levensbedreigende situatie en dat geldt voor bijna elke situatie waarin je angst voelt. Dit betekent dat je overgenomen bent door je emotionele brein en dat je gevoel niet klopt bij de situatie. Je bent beland in een overlevingsmodus, omdat jouw brein iets signaleert wat vroeger toen je klein was gevaarlijk voor je was. Ons brein maakt alleen geen onderscheid tussen toen en nu en daardoor voel jij de angst alsof er nu een levensgevaarlijke situatie zou zijn. Als je je realiseert dat er nu echt geen levensgevaar is, kun je verder ontspannen. Dus kijk om je heen en laat echt tot je doordringen dat er nu geen gevaar is, ondanks dat dit wel zo voelt. Adem dit goed in.

 

4 Wat is het ergste dat kan gebeuren? Focus op je gevoel.

Focus op je gevoel.
Vraag jezelf dan af wat is het ergste wat er kan gebeuren vanuit je angst en stel je voor dat dit gebeurt. Laat bij deze stap het logische brein even los. Volg alleen je gevoel en maak het zo groot mogelijk en overdrijf het. Laat jezelf daarbij heel klein worden. Laat het op je afkomen. Voel wat dit met je doet. Voel niet de angst, maar wat voel je in je lichaam als waar je bang voor bent op je afkomt? Focus daarbij op je buik-, borst- en keelgebied. Belangrijk om je te realiseren dat deze pijn die omhoog komt niet van nu is, maar van vroeger toen je klein was. Je kunt jezelf toestaan deze oude pijn te voelen, hoe dit voor je is als je heel klein bent. Observeer het gevoel en realiseer je dat dit gevoel oud is en niet bij het nu hoort. Dit gaat dus niet over het heden, maar dit is hoe het voor jou was als klein kindje.

 

5 Doen!!!

Als je de oude pijn een tijdje in je lichaam hebt kunnen voelen en observeren en je je realiseert dat dit gevoel bij vroeger hoort en dus echt niet bij het heden, doe dan datgene wat angst oproept. In het algemeen is het angstgevoel nu nog niet uit je lichaam, dus laat je hier niet alsnog door belemmeren. Je weet nu dat er geen gevaar is en dat de angst alleen een afleidingsmanoeuvre is weg van dat oude pijnlijke gevoel. Doe deze stap niet met je kiezen op elkaar, maar ervaar en onderzoek wat er gebeurt in het hier en nu. Over het algemeen gebeurt er in het heden het tegenovergestelde van wat je verwachtte vanuit je angst. Ervaar dit echt en adem het in, dit is de herprogrammering van je brein. Zelfs als wel gebeurt waar je vanuit je angst bang voor was, is het belangrijk om te ervaren hoe dit is. Stel je bent bang dat iemand boos wordt en dat gebeurt ook, ervaar dan dat je dit prima kunt dragen, dat je keuzes hebt om hiermee om te gaan en dat je er niet aan overgeleverd bent. Dat was toen je klein was natuurlijk heel anders. Toen was de impact hiervan enorm groot en nu als volwassene is het niet leuk maar is het niet gevaarlijk. Je herprogrammeert je brein dus door heel bewust te observeren, ervaren en te voelen wat er in die situatie echt gebeurt. Wat verwachtte en ervaarde je bij stap 4 en hoe is het hier en nu echt? Adem dat helemaal in.

 

Met deze stappen kun je echt je angst omzetten in vertrouwen. De stappen zijn simpel, maar dit proces vergt wel wat discipline, geduld en compassie naar jezelf. En het is het echt waard. Je bent welkom in mijn praktijk om te ervaren hoe ik je hierbij kan helpen, zodat jij dit uiteindelijk helemaal zelf kunt gaan toepassen.

 

Meer informatie vind je hier op de website van mijn praktijk Ontwikkelmoed of op de website van PRIOnline.

Zo kijkt PRI tegen angst aan:

Als je angst voelt terwijl er geen direct levensgevaar is, ben je in een niet helpend beschermingsmechanisme terecht gekomen. Bij PRI noemen we dit een afweer. Er worden vijf afweren onderscheiden en angst is er daar één van. Een afweer wordt geactiveerd als afleidingsmanoeuvre om onverwerkte pijn uit onze jeugd niet te voelen. Telkens wanneer die pijn wordt geraakt door iets in het heden, omdat de gebeurtenis lijkt op het verleden, wordt een van de afweren geactiveerd, zodat we die oude pijn niet voelen. Dus: ik voel nu angst zodat ik de pijn van vroeger niet voel die in deze situatie geraakt is. Het is een automatisch en onbewust proces. Als we eenmaal herkennen dat angst is geactiveerd zodat we oude pijn niet voelen, kunnen we bewust de oude pijn gaan opzoeken en toelaten. Daarmee verliest de angst zijn functie en kan hij een steeds kleinere rol in ons leven gaan spelen. Zo kunnen we echt ons leven gaan leiden in het hier en nu in plaats van ons gedrag laten bepalen door ons verleden.