Help ik loop vast in mijn leven. Hoe kom ik hier uit?

Heb jij het gevoel dat je vastloopt in je leven?

Wees gerust je bent niet de enige, het is niet jouw schuld en er is hulp als het je zelf niet lukt om de juiste richting op te gaan bewegen. Hier lees je hoe je je leven structureel kunt veranderen.

In Nederland zijn er ongeveer 1,6 miljoen personen met burn-outklachten en hebben zo’n 20% van alle volwassenen tussen de 18-75 jaar ooit in hun leven te maken gehad met een depressie of angststoornis. Niet raar dus als jij daar 1 van bent. Hoewel vastlopen in het leven voor iedereen anders kan zijn, voel je wel dat er een punt bereikt is dat het zo niet verder meer kan. Er moet verandering komen, maar hoe?

Compassie met jezelf

Als je het gevoel hebt dat je vastgelopen bent is het belangrijk om compassie met jezelf te hebben. Dit is niet jouw schuld. Praat erover met de dierbare mensen om je heen. Je hoeft er niet alleen mee te blijven zitten. Het is niet iets om je voor te schamen en de mensen om je heen zullen het juist fijn vinden als je er met ze over praat en er voor je willen zijn. Samen kun je dan kijken of je een oplossing kunt vinden. Ook al is er niet meteen een oplossing, delen van je probleem geeft al verlichting van het gevoel dat je vast bent gelopen.

Als je met compassie naar jezelf kunt kijken dan kun je ook gaan onderzoeken waarom en hoe je vast bent gelopen in je leven en kun je gaan zoeken naar een oplossing. Zeer waarschijnlijk heb je last van onbewuste en automatische ingesleten patronen die je je hele leven al gebruikt. Eerder in je leven waren deze patronen behulpzaam, maar ze zijn nu niet meer helpend en juist ondermijnend voor jou. Vaak zijn deze patronen zo’n onderdeel van je leven geworden dat je ze niet eens doorhebt en als dat wel zo is dan lijkt het onmogelijk om deze patronen te veranderen. Maar dat kan dus wel! Ook, of misschien wel juist, op het moment dat je vastgelopen bent in je leven kun je leren om uit deze patronen te komen, ook jij.

PRI

Dit kun je doen met Past Reality Integration (PRI). Met PRI krijg je zicht op de patronen die ervoor gezorgd hebben dat je vast bent gelopen in je leven. Je krijgt concrete tools in handen om weer de juiste weg te gaan kiezen in jouw leven en niet meer vast te lopen. Je kunt zelf aan de slag gaan met PRI en als je hierbij hulp wilt dan ben je van harte welkom bij mijn praktijk Ontwikkelmoed in Utrecht. Ik leer het je graag!

PRI gaat ervan uit dat veel van onze problemen voortkomen uit onverwerkte pijnlijke momenten uit onze jeugd. Deze oude pijn en de manier hoe we hiermee om zijn gegaan, zorgt voor een imprint, je zou kunnen zeggen onze basisprogrammering van patronen, die ons leven blijft beïnvloeden, vaak zonder dat we ons daar bewust van zijn. De patronen die we als kind ontwikkeld hebben om onszelf te beschermen tegen de pijnlijke momenten waren toen noodzakelijk, maar als volwassene kunnen deze patronen ons juist beperken in ons dagelijks leven en onze relaties. Ze kunnen leiden tot terugkerend belemmerend gedrag en belemmerende emoties, zoals angst, depressie, onzekerheid, stress, woede en verslavingen, waardoor we vast kunnen lopen in ons leven.

Lichter leven

Als we in onze emotie zitten, kunnen we de realiteit niet goed zien. Alles wordt dan groot, ingewikkeld en problematisch. Door tools die zorgen voor bewustwording, gedragsaanpassing en voelen wat er eerst niet gevoeld kon worden, ga je met PRI zien wat de realiteit echt is. Die realiteit blijkt vaak een stuk minder ingewikkeld en problematisch en juist vol mogelijkheden. Deze andere kijk op de dingen zorgt ervoor dat je oude patronen achter je kunt laten. Dus als je het gevoel hebt vast te lopen in je leven dan kan PRI zorgen voor meer balans en een lichter leven. Niet voor even, maar voor de rest van je leven.

 

Wacht niet langer om de eerste stap naar een structurele verandering in je leven te zetten.

Loop jij vast in je leven en wil je met PRI weer de weg terug vinden?

Neem vandaag nog contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Liesbeth Steenhof ontwikkelmoed

ONTWIKKELMOED

Lees meer over mijn praktijk Ontwikkelmoed en hoe ik jou kan ondersteunen.

Liesbeth Steenhof ontwikkelmoed

BLOGS

Benieuwd hoe en waarbij PRI kan helpen?