Een burn-out lijkt vaak uit de lucht te komen vallen, maar onbewust ben je al een hele tijd bezig geweest om je energievoorraad uit te putten. Opeens is alles te veel. Je kunt niets anders doen dan je lichaam met rust en ontspanning laten herstellen. Daarna wil je natuurlijk heel graag je oude manier van leven weer oppakken. Het risico van een terugval ligt dan helaas op de loer. Hieronder lees je hoe je dit kunt voorkomen.

Eerst fysiek herstellen

Bij een burn-out is het belangrijk om eerst goed fysiek te herstellen. En dat is een hele opgave als je gewend bent om altijd maar door te gaan. Je leeft vooral op adrenaline waardoor je slecht slaapt. Maar dit betekent niet dat je lichaam niet uitgeput is. Dus zorg ervoor dat je voldoende rustmomenten neemt overdag en plan weinig activiteiten op een dag. De activiteiten die je wel doet moeten je vooral energie, ontspanning en plezier geven. Als het goed is ga je merken dat je na een tijdje weer beter gaat slapen ‘s nachts. Als je merkt dat je minder slaap nodig hebt ’s nachts kun je de rustmomenten af gaan bouwen. Maar neem hiervoor ruim de tijd en hou je energieniveau goed in de gaten.

Terugval voorkomen

Als je energieniveau weer op peil begint te komen, is de kans groot dat je de neiging hebt om in je oude patroon te stappen en zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan en druk bezig te gaan met van alles en nog wat. Het risico van een terugval ligt dan op de loer. Het lijkt alsof het niet anders kan en dat het helemaal fout gaat als jij het niet op deze manier doet. Hieraan merk je dat je overgenomen bent door een onbewust en automatisch proces. Het is dus niet jouw schuld. We noemen zo’n proces een beschermingsmechanisme of afweer. Zo’n beschermingsmechanisme beschermt je tegen pijnlijke gevoelens uit jouw verleden. Met PRI kun je gaan ontdekken waarom jij zo hard werkt en doorgaat ook als je eigenlijk heel moe bent.

PRI

Met behulp van PRI leer je herkennen wanneer en waardoor jouw afweer geactiveerd wordt. Je gaat ontdekken welke pijnlijke gevoelens uit jouw verleden daaronder liggen. Je maak je verleden los van het heden en hierdoor kun jij weer handelen zoals jij wilt in plaats van overgenomen te worden door een onbewust en automatisch beschermingsmechanisme. Hierdoor kom je weer aan het roer van je leven te staan en kun je weer vol energie en met plezier in het leven staan.

Ik help je er graag bij!

 

Meer informatie vind je hier op de website van mijn praktijk Ontwikkelmoed of op de website van PRIOnline.