Iedereen voelt zich wel eens eenzaam of depressief. Maar als deze sombere gevoelens langer aanhouden en je je afvraagt of je hier ooit nog uit komt, weet dan dat dit echt kan.
Depressieve gevoelens kunnen een enorme invloed op je leven hebben. Je hebt nergens meer zin in en daardoor maak je ook niets leuks mee. Hierdoor heb je nog minder plezier in het leven en krijg je ook niet het gevoel dat dit ooit gaat veranderen. Het is belangrijk om juist wel sociale activiteiten te gaan ondernemen om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Maar dit is vaak lastig en niet voldoende om de sombere gevoelens te laten verdwijnen. Jouw sombere gevoelens hebben namelijk over het algemeen helemaal niets met het nu te maken. Wat is hier echt aan de hand?

 

Beschermingsmechanisme

De sombere gevoelens werken als afleidingsmanoeuvre om iets anders niet te voelen. Waarschijnlijk zijn deze sombere gevoelens ontstaan op het moment dat er iets in je leven gebeurde wat je onbewust herinnerde aan een oude pijnlijke gebeurtenis. Om deze pijn niet te voelen, krijg je sombere gevoelens. Er is een onbewust en automatisch beschermingsmechanisme geactiveerd dat jou laat geloven dat er van alles mis met jou is, dat je leven niets waard is en dat niemand bij je wil zijn. Deze afleidingsmanoeuvre geeft onbewust nog een illusie van controle. Als er iets mis is met jou, kun je er ook nog iets aan gaan veranderen. Deze illusie komt in de plaats van de waarheid dat er vroeger iets pijnlijks gebeurd is waar je niets aan kon veranderen.

 

PRI

Met PRI gaan we op zoek naar het moment dat die sombere gevoelens omhoog zijn gekomen of erger werden. We onderzoeken wat je daar precies waar hebt genomen en aan welke oude pijnlijke gebeurtenis dat gelinkt is. Dan kan het verleden van het heden gescheiden worden en kun je het hier en nu gaan zien voor wat het is en dat is over het algemeen veel vrolijker en leuker dan je eerst dacht.

Ik help je graag om jouw leven weer leuker en lichter te maken!

 

Meer informatie vind je hier op de website van mijn praktijk Ontwikkelmoed of op de website van PRIOnline.