Ben jij snel geïrriteerd of boos? Dat is natuurlijk niet wat je wilt en het is ook niet jouw schuld. Ook al heb je je nog zo voorgenomen om rustig te blijven, voordat je het weet word je toch weer overgenomen door je irritatie. Het lijkt erop alsof je er geen invloed op hebt. Dat kun je wel gaan krijgen met PRI (Past Reality Integration). Hieronder lees je hoe.

 

Wat is de functie?

Irritatie of boosheid zien we binnen PRI als 1 van de 5 beschermingsmechanismen, oftewel afweren, om ons te beschermen tegen pijn van vroeger. Je voelt dus irritatie om iets anders niet te voelen. Het is een afleidingsmanoeuvre van je brein. Een afweer wordt automatisch en onbewust geactiveerd, vandaar dat je er geen invloed op lijkt te hebben. Maar door je bewust te worden van dit mechanisme kun je dit patroon wel gaan veranderen.

 

Wanneer start het?

Eerst is het belangrijk dat je je bewust wordt van wanneer je geïrriteerd raakt. Als je behoorlijk geïrriteerd bent dan is dat niet zo moeilijk op te merken, maar vaak begint de lichte irritatie al eerder. De irritatie wordt geactiveerd op het moment dat jij iets waarneemt dat je onbewust herinnert aan iets pijnlijks uit jouw verleden. Dit kan al gebeuren bij iets heel kleins zoals een frons of de toon waarop iemand praat. Dat raakt dan aan iets pijnlijks van vroeger en in plaats van het oude pijnlijke gevoel te voelen, voel je de boosheid. Dit is een onbewust en automatisch beschermingsmechanisme. En om te zorgen dat je de irritatie blijft voelen, worden er door je brein allerlei geloofwaardige argumenten bijgehaald. Hierdoor blijf jij ervan overtuigd dat het heel logisch is dat jij boos bent. Dat het een heel passende reactie is op wat er nu gebeurt. Maar eigenlijk reageer je op iets uit je verleden.

 

Passende reactie of niet?

Boosheid is alleen een passende reactie als je fysiek aangevallen wordt. Het betekent niet dat je al het gedrag van anderen maar goed moet keuren of over je heen moet laten komen. Het gaat erom dat als jij irritatie voelt en je niet fysiek aangevallen wordt, je overgenomen bent door een afweer. Hierdoor kun je niet meer adequaat communiceren en handelen. Je bent dan uit contact met jezelf en je omgeving. Je kunt pas weer adequaat reageren op de ander als je uit de afweer bent.

 

Niet jouw schuld

Irritatie of boosheid gaat dus niet over de ander, maar het zit in jou. Het wordt geactiveerd om iets pijnlijks uit je verleden niet te voelen. Dit is een heel belangrijk maar lastig binnen te laten komen inzicht. Want vanuit de irritatie ligt het altijd aan de ander. En als je je dan misschien realiseert dat het niet aan de ander ligt, ga je je slecht over jezelf voelen omdat het dan dus jouw schuld zou zijn. Maar het is niet jouw schuld, want een afweer kan nooit jouw schuld zijn juist omdat het automatisch en onbewust gebeurt. En het goede nieuws is dat als het in jou zit je er iets aan kunt gaan veranderen. Dit kan met PRI en ik leer het je graag!

 

Meer informatie vind je hier op de website van mijn praktijk Ontwikkelmoed of op de website van PRIOnline.